Recept
Hej på er!
En paj som passar bra på buffébordet i påsk och en tårta nu när man kanske blir några fler under helgdagarna.
Önskar er alla en Glad Påsk!
Lena
Medelhavspaj
En god paj, ett bra tillskott på en buffé.
Pajdeg: 3 dl vetemjöl
125 g margarin
2-3 msk vatten
Ugnstemperatur: 200 grader
Hacka snabbt ihop mjöl, fett och kallt vatten.
Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter.
Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen en stund.
Grädda pajskalet helt klart.
Fyllning: 1 mogen avokado
lite pressad citron
1 dl creme fraiche
½ dl lättmajonäs
1 bifftomat eller 2 mindre tomater
100 g grekisk fetaost
50 g tunt skivad salami
½ gul lök
20 svarta oliver
färska örtkryddor t.ex. basilika
Skala och mosa avocadon med lite citron, creme fraiche och majonäs.
Skålla, skala och tärna tomaten, tag bort mesta mängden kärnor.
Blanda ner tomathacket i avocadoröran, utan att röra för mycket.
Bred ut röran i pajskalet. Strö på smulad eller tärnad fetaost och stick i
salamiskivor. Lägg på tunt skivad lök och oliver.
Garnera med några kvistar fräscht kryddgrönt.
Marängtårta 10-12 bitar
En lättgjord och god tårta när man är några stycken.
Maräng: 4 äggvitor
2 ½ dl strösocker
3 dl Rice Krispies (frukostflingor)
Fyllning: 1 dl vatten
2 ½ msk vetemjöl
50 g mörk choklad
50 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 äggula
3 dl vispgrädde
Garnering: 30 g mörk choklad
Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under fortsatt vispning och vispa minst 5 minuter
tills marängen är blank.
Vänd ner Rice Krispies. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna.
Grädda i mitten av ugnen i timme. Ta ut långpannan och dela marängen i två delar.
Koka ihop vatten och vetemjöl under vispning till en tjock smet.
Ta kastrullen från värmen och vispa i bitar av choklad och smör. Vispa till allt smält.
Tillsätt florsocker och äggula och vispa till en jämn kräm. Bred krämen på den ena marängen. Hit kan förberedas dagen innan. Förvara då botten med kräm svalt. Den andra torrt framme i köket.
Vispa grädden och bred den över krämen. Lägg den andra marängen över.
Smält choklad i mikrovågsugnen eller över vattenbad. Ringla med en gaffel ett mönster på marängen. Låt gärna tårtan stå svalt en stund innan servering.
Hej på er!
Jag fick lite vårkänslor härom dagen och tog fram grillen för första gången för året och tillagade några grillspett. När grillen ändock var varm fick det även bli en liten dessert! Hoppas det smakar.
På återsende och lycka till med grillningen
Nisse
GRILLSPETT MED CHORIZOKORV, TIGERRÄKOR OCH SOCKERÄRTOR
Varva korv, räkor och ärtor på ett grillspett.
Droppa över Olivolja och citronsaft innan servering
GRILLAD ANANAS
Grillad ananas i skivor får en sötare smak än vanlig ananas. Behövs ej kryddas.
Hej på er!
Våren närmar sig med stormsteg och varför inte festa på lax under vecka 13.
Smaklig måltid!
Lena.
Ugnsbakad lax med "Mor Annas" sås
4 pers.
6 hg lax (rensad, gärna med skinnsidan kvar)
½ dl matolja
1 tsk salt
2 krm peppar
1 knippe dill
1 msk margarin eller smör
Olja laxen, salta och peppra.
Lägg laxen på en dillbädd. Låt den stå i kylen ca 6 timmar. Gärna över natten.
Lägg laxen på ugnseldfast fat med skinnet uppåt.
Klicka på lite matfett.
Ugnsbaka i ugnen 225 grader i ca 20 minuter.
Sås: 2 hg majonäs
2 dl vispad grädde
citronsaft + några korn socker
2 äpplen, rivet
2 hackade inlagda ättiksgurkor
1 msk kapris (hackad)
1 liten finhackad gul lök
rikligt med finhackad dill
Blanda alla ingredienser. Glöm ej att smaka av och ev. krydda lite mer. Om såsen görs dagen innan kan man med fördel vänta med att tillsätta dillen. Detta ökar hållbarheten.
Servera laxen och såsen till kokt eller pressad potatis och gärna en grönsallad till.
OBS! Överbliven sås och lax kan med fördel blandas och serveras som en röra som man har som smörgåspålägg.
Vaniljpannacotta med limemarinerade jordgubbar

Klassisk god italiensk dessert, som här serveras med jordgubbar.
5 dl mellangrädde
1 dl socker
2,5 blad gelatin
1,5 tsk vaniljsocker
4 dl frysta jordgubbar
1 lime
2 msk flytande honung
Häll grädden och sockret i en kastrull.
Låt koka upp.
Blötlägg gelatinbladen (i kallt vatten) i 5 minuter.
Tag upp och lägg ner i den kokta varma gräddblandningen.
Tillsätt vaniljsockret.
Fördela gräddblandningen i små portionsglas.
Ställ i kylen och låt det stelna.
Halvtina jordgubbarna. Dela de större gubbarna med en kniv.
Riv det yttre skalet på limen och pressa ur saften.
Blanda limeskal och limesaft med honungen. (OBS. om då bara
har fast honung kan du värma den lite lätt i mikron så blir den rinnande).
Häll lime/honung över jordgubbarna. Låt gärna stå och dra till sig smaken.
Strax före servering toppar du desserten med de marinerade jordgubbarna.
Vårens kockar!
Herrarrna Björkman och Lindholm presenterar härmed stolt våra två hemliga kockar, Lena och Nils-Åke!
Båda har lång erfarenhet inom yrket och kommer varje vecka att leverera ett mycket hemligt recept som bara du kan ta del av. Kanske kan du själv bjuda hem en hemlig till din hemmiljö och laga till en härlig rätt med de hemliga recept som finns här. Nåväl! Först ut är Lena som lagom till helgen den 20 mars kommer med en härlig vårrätt!
Håll tillgodo och på återhörande!
Anders och Lasse

Lena Philblad

Nils-Åke Björklund